Suomen luonnonpuistojen eteläinen aarre on Örö!


Kuvareportaasi Örön linnakesaarelta. Asiakas: Viestilehdet.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/tilaajille-7.140698?aId=1.517728

Örön Saari avattiin kävijöille kesäkuun 2015 alussa. Saarelle on vapaa pääsy, mutta veneiltä peritään laiturimaksu. Talviaikaan maksuton retkisatama. Saareen voi tutustua omatoimisesti tai Metsähallituksen yhteistyöyrittäjien järjestämillä opastuksilla.

https://www.visitoro.fi/.

Örön tunnelma on kuin menneiltä ajoilta ja se onkin ehkä viehättävin asia saarella monimuotoisen luonnon lisäksi.

Eteläinen luontopolku huipentuu Örön eteläkärkeen, jossa on 1910-luvulta peräisin olevan tykkipatterin raunioille. Sieltä on kauniit näköalat ympäröiville kalliosaarille.
Ylämaan karjaa laiduntamassa. Jarmo Vehkakoski hemmottelee karjalle näkkileivällä.
Örön saaren ja ympäröivän matalan vesialueen luontotyyppi on harjusaari. Useita muita luontodirektiivin luontotyyppejä esiintyy alueella päällekkäisenä luontotyypin harjusaaret kanssa. Näistä luontotyypeistä osa on metsäisiä, osa hiekka- ja somerikkorantaan sekä dyyneihin liittyviä ja osa vedenalaisia.
Saaren länsipuolen maisemat olivat uskomattoman kauniit ja vesi ihmeellisen kirkasta.
Eteläinen luontopolku huipentuu Örön eteläkärkeen, jossa on 1910-luvulta peräisin olevan tykkipatterin raunioille. Sieltä on kauniit näköalat ympäröiville kalliosaarille.
Örö on erittäin tärkeä luontodirektiivin luontotyyppien ja Suomen luonnonsuojelulain suojeltavien luontotyyppien (hiekkarannat, dyynit ja rantaniityt) sekä kansallisesti uhanalaisten ja erityisesti suojeltavien lajien esiintymisalue, joka on säilynyt poikkeuksellisen luonnontilaisena ja edustavana.
Historiallisessa 12″ kasarmirakennukseen on perustettu Hotelli Örö, jossa on yhteensä 18 kahden henkilön hotellihuonetta ja kokoustila 18 henkilölle.
Tämän lisäksi alueelta löytyy paritalohuoneistoja, eri kokoisia mökkejä, vieras- ja retkeilymajat sekä hostellihuoneita. Majoitustilojen koot vaihtelevat kahden henkilön huoneista aina kuudelle henkilölle.
Örön saarelta löytyy myös telttailualue, joka on maksuton. Telttailualueella on ruokakatos sekä ulkokäymälä. Örössä sijaitsee RAVINTOLA OBU HOVI josta saa runsaan aamiaisen sekä lounaan edullisesti.
https://www.visitoro.fi/ruokailu.php#ruokalista
12 tuuman tykki.
Örö on yksi Etelä-Suomen tärkeimmistä uhanalaisten lajien ja luontotyyppien keskittymistä.
6 tuuman patteri Örö, linnakesaari.
Ylämaankarjaa laiduntamassa Örössä.
Saarella on viitoitettu kaksi retkipolkua 12 tuuman ja 6 tuuman. 6″ reitin varrella on myös riippusilta.
Jarmo Vehkakoski saapuu saarelle mantereelta.
Marja Tommola Metsähallituksen talkoo työssä polttamassa kaadettua metsää yhdessä Ivo Voltin ja Lennu-pojan kanssa.
Örön residenssi ÖRES on kansainvälinen, taiteilijoille ja tutkijoille suunnattu residenssiohjelma kuvassa vanha upseerien asunto jossa residenssi taiteilijat asuvat. Saarella on noin 60 rakennusta, joista monet on rakennettu 100 vuotta sitten.
Yhteysalus liikennöi saarelle Kemiönsaaren Kasnäsistä kesäkauden ajan kahtena päivänä viikossa. Lisäksi paikalliset yrittäjät tarjoavat kuljetuspalveluita päivittäin.
Rantautuminen Öröhön tapahtuu vierassataman kautta. Melojille on oma laituri. Sataman koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 59º 48.63′ lon: 22º 20.15′ ETRS-TM35FIN: N: 6639515, E: 238500
Muualla Örössä on koko saarta koskeva ankkurointikielto.
Örössä on 6 km vanhoja mukulakiviteitä, joita pitkin on helppo liikkua.
Örön reitistö tutustuttaa retkeilijän saaren joka kolkkaan. Saarella on kaksi luontopolkua.
Örön hiekkarannoilta voikin bongata myös muita harvinaisia lajeja kuten merikaaleja, rantakauraa, merivehnää ja erittäin harvinaista piikikästä meriotalokkia.
Mondo-lehti valitsi Kemiönsaaren vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi vuonna 2016.
Örön nummilla, kedoilla ja niityillä lentää kesällä paljon perhosia. Saarella on tavattu noin 1700 perhoslajia ja saari onkin maamme arvokkaimpia perhospaikkoja. Saaren nummilla kasvavat suurimmat kasviharvinaisuudet: lännenkylmänkukka ja etelänkylmänkukka.
https://www.visitoro.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: